Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Het ‘echte’ surfen seizoen is begonnen! De herfst-depressies blijken dit najaar een duidelijke voorkeur voor de Noordzee te hebben 🙂 Ook dit aankomend weekend zijn de lagedrukgebieden en daarmee ook de golven op de Noord- & Noorse zee sterker ontwikkeld dan op de Atlantische Oceaan. Uiteraard is dat goed nieuws, maar soms zijn de condities wel een beetje te veel van het goede.

Vrijdag 17 november
Het koufront van donderdag met daarachter een trog in de buurt van Schotland zorgt voor een goede swell uit het noordwesten. Het waait vrijdag nauwelijks dus zal het in ieder geval redelijk clean zijn. In het zuiden wel vrij klein, want de swell fetch is eerder WNW dan echt noordwest. Voor het noorden maakt dat niet uit en op de wadden zal het zelfs al behoorlijk groot zijn. Daar is vrijdag de minst slechte dag om te gaan surfen. Het weekend wordt daar echt te wild). De hoogte varieert van bijna 2 meter op de wadden met wel een lichte west wind 3bft) tot 1,5m in N-H en goede 1 meter swell in Zuid-Holland. Verder naar het zuiden (Z-H zuid, Zeeland en België) wordt het wel veel kleiner. Het tij zit wel gunstig voor de mensen die overdag vrij hebben. Opkomend en hoogwater vallen echt midden op de dag! Overigens komt er later op de middag wel weer wat meer wind opzetten. Maar het blijft wel voldoende de moeite tot dat het donker wordt. Zeker in de midden regio, want daar blijven de waterstanden tot zonsondergang net boven NAP. Van de zon is eindelijk ook weer wat te zien. Vooral daar waar de golven het kleinst zijn, zal het een compleet zonnige middag worden met een prachtige zonsondergang. Elders half zon, half wolken en meer golfhoogte.

Zaterdag 18 november
Zaterdag lijkt misschien al te blown-out op de weerkaarten, toch valt dat mee in vergelijking met zondag. De wind is namelijk eerder west dan noordwest, waardoor de golven vooral in Zeeland en Zuid-Holland nog een goede lijn bewaren. De hoogte zit er in het uiterste zuiden (o.a. België) nog niet meteen in, omdat de hoogte nog voornamelijk van windgolven komt. Daar dus even beter wachten tot de middag. In het midden en noordwesten wordt het in de middag juist minder gunstig om te surfen, omdat dan een koufront met veel wind overtrekt. Voor het front krimpt de wind nog wel een beetje meer naar west of zelfs WZW, wat altijd gunstig kan zijn omdat de wind dan minder recht op de kust staat. Na het front met regen draait de wind meer noordwest met weer betere mogelijkheden voor een aantal spots die dan uit de wind liggen. Dit moment lijkt echter te laat te gaan komen op de dag waarbij ook het tij de stroming met de wind mee laat keren.

Zondag 19 november
Voor zondag zijn er twee zekerheden, te weten de bovengemiddelde golfhoogte en de noordwestelijke windrichting. Wat het nu vooral onzeker maakt is de verwachte windsnelheden voor de middag in Noord en Zuid-Holland. In het zuiden is de onzekerheid over de windsterkte minder groot en is het op en top golfsurfen op de stranden die in de luwte van de noordwest wind liggen. En op zich is er in België ook nog wel prima te surfen met wat hulp van de vele strekdammen en havenhoofden die daar liggen. In Zuid-Holland wordt het een ander verhaal met de pal aanlandige wind richting noordwest. Zelfs bij de havenhoofden daar geen beschutting. Het weertype is heel anders dan vorig weekend, met dit keer geen of nauwelijks buien die voor de kust hangen en de wind kunnen tegenhouden. Wat dat betreft lijkt die windverwachting toch ook niet zo onzeker. Het wordt gewoon knalhard onshore windkracht 7 voor de kust van Noord-Holland. Dikke vette bakken surfen als je buiten kunt komen. Wat op zich nog wel een voordeel is, is de nieuwe maan met iets meer stroming tegen de richting van de swell in. Hierdoor zou er in de middag wel een even een moment moeten zijn dat het goed kan worden.

Maandag 20 november
Met grote zekerheid zal de wind op maandag van noordwest naar een meer west of zuidwestelijke windrichting gaan en even helemaal wegvallen. De vraag is alleen hoe snel de wind weer gaat terugkomen door de activering van nieuwe depressies in onze omgeving. Over de hoeveelheid swell is er geen twijfel, die is nog echt groot te noemen met veel periode en dus power. Wat het getij betreft zou je het best in de middag kunnen vrij plannen, maar de wind vraag waarschijnlijk al om een afwijking daarvan. Alleen in het uiterste zuiden is het opkomende tij een must om goede surf te vinden. Hopelijk komt de wind daar dus niet of lekker laat.

Anti-Freeze adviezen:
Vrijdag: high-end 4/3mm met schoen 3mm + handschoentjes 2mm.
Zaterdag : 5/4/3mm met schoen 5mm, cap en hand beiden 2mm
Zondag :5/4/3, schoen 5mm, cap & hand 3mm
Maandag : 5/3 mm met schoentjes en cap!

Gegevens bijgewerkt: 22:00 uur.