Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Vandaag begint de blauwe maandag als stilte voor de storm week. Een zeer diepe depressie van 940 hPa ligt boven IJsland en doet de wind bij ons aanwakkeren van zuid 6 naar zzw 8 eind van de middag. Beschouw het maar als stilte voor de storm. De rest van de week komt de wind uit een veel meer vervelende aanlandige richting, ook al is die de komende dagen nog niet meer dan ‘gewoon’ hard.

Maandag 15 januari
Eerst is het nog helemaal flat, omdat het front (warmtefront) nog moet doorkomen. Na het front draait de wind naar een meer zuid zuidwestelijke richting en komen de golven langzaam al beter binnen. Echt goed wordt het pas met hoogwater, hoewel er dan ook veel stroming staat. Het is tussen 13u en 16u overal hoogwater, waarbij de laagwater periode (eb) niet meer op tijd begint voor donker. Spots die een beetje stroming kunnen hebben zijn dus de beste optie voor vandaag. En mogelijk valt het mee, want met aflandige wind is de stroming al sowieso wat minder dan echt side-shore wind. Dat is dan alleen in de zuidwestregio vandaag het geval. In de kop van N-H wordt de wind natuurlijk gewoon sideshore na het passeren van de eerste regen.

Dinsdag 16 januari
Maandag lag op de oceaan in de buurt van Groenland nog een depressie met een stuk hogere luchtdruk (rond de 963 hPa diep). De heftigheid was er niet minder om, met golfhoogtes die onder IJsland direct richting de 15 meter gingen (kleur geel in de onderstaande kaart). Dit gebied koerst dinsdag naar ons Noordzeewater toe, maar zal pas op woensdag arriveren. Gelukkig ligt Engeland ‘in de weg’, anders was het deze week totale chaos en helemaal onsurfbaar geweest. Nu valt het toch enigszins mee, want dinsdag zitten we net dussen het opvullende laag van 940 hPa en de tweede depressie in. Dat betekent een westzuidwesten wind met af en toe een meer westelijke component. Hoewel de wind dus niet eens zo verkeerd zit, zal de zee er al wel stormachtig uitzien. De golven komen al een beetje uit WNW en zijn 2 tot 2,5m hoog. Dat wordt dus een behoorlijke peddel naar buiten. Aan het einde laag lijken de beste opties te liggen, omdat dan de wind even ZW krimpt. Eind van de middag is het met hoogwater weer een stuk onstuimiger en met meer stroming. Wel neemt de kans op wind luwe momentjes door het activeren van buien weer toe.

Woensdag 17 januari
Woensdag krijgen de volle laag met wind en golven van de tweede depressie. De richting van de wind is nu wel echt WNW en de golven worden daardoor bijna dubbel zo hoog. Een gunstige ontwikkeling hierbij is dat de wind in de loop van de dag wel minder hard wordt en ook iets krimpt, waarna deze tussen west en wnw schippert. Kansen voor surfen in Belgie op spots met mega protectie. Of in de omgeving van Cadzand wellicht. Het getij maakt dan niet zo veel uit. Voor Holland worden de condities te wild en te onshore.

Donderdag 18 januari
Veel zuidelijker op de oceaan, tussen Bretagne en het oosten van Canada, ontwikkeld zich nog een derde depressie die deze week van belang is. Het zal de meest heftige van de drie zijn, maar ook de meest zachte wat betreft de temperatuur. Het systeem trekt eerst als een secundair rand laagje mee met de depressie van dinsdag. De ontwikkeling van een volwaardig lagedrukgebied zal pasin gang gezet worden na de oversteek van de Britse eilanden, dus pas in de Noordzee. Daarom is een exacte forecast van deze storm zo lastig en onbetrouwbaar. Wordt het alleen een ochtendstormpje met in de middag al weer surfabere condities? Of zal de storm in de middag pas rond haar hoogtepunt zijn? In ieder geval komt er heftig weer op ons af met windstoten tot 100 km/u in Zeeland en België. De richting van de wind is west, dus het staat vol op de kust te beuken. In Noord-Holland is de impact daardoor ook nog een stuk groter met een maximale wind van ruim boven de 100 km/u (eerder richting 130 dan 100 km/u). Als er al wat te surfen valt, dan zal het zeker en met name alleen in Belgie/Zeeland zijn. Hoogwater valt daarbij ongunstig voor Zeeland, maar in Belgie kan er met hoogwater wel een surfbare situatie ontstaan.

Vrijdag & het weekend
Ook vrijdag ligt nog wat onzeker op de kaarten vanwege het feit dat het tweede laag uiteindelijk ook een keer weg zal trekken en opvullen, de Noordzee in. Dit geeft mogelijk nog een laatste push met een vrij krachtige westelijke wind, maar het zou ook kunnen meevallen. In ieder geval wordt het niet hard en ook zal er een restant van noordwestelijke swell van de storm overblijven. Al met al dus twee redenen om deze dag tot nu toe de beste kansen te geven van deze week. Maar een verrassing is natuurlijk altijd nog mogelijk. De depressie vult op en geeft in het weekend even een wat meer noordwestelijk windriching. Grote kans dat zondag de swell hiervan wat beter binnenkomt en de wind nog verder afneemt. Getijden zijn dan niet helemaal gunstig, met uitzondering van het snellere hoogwater in het uiterste zuiden in de middag. In Noord-Holland lijkt de vroeg ochtend beter te zijn, met een iets langere periode met waterstanden boven de gemiddelde (NAP) waterstand.

Vandaag: wetsuit 6mm met schoen 7mm + handschoenen 5mm, cap 3mm.
Dinsdag: wetsuit 6mm met cap 3mm schoen 7mm, hand 5mm
Woensdag : 6mm, cap 3mm, schoen 7mm, hand 5mm.
Donderdag : 5mm, cap 3mm, schoentjes 5mm, hand 4mm

Gegevens bijgewerkt: 22:00 uur.