Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl Surfweer woensdag 7 december 2016

De zachte lucht is weer in het land. Het levert nog niet meteen classic golven op, want de zuidelijke stroming is niet voldoende krachtig. Later vanmiddag lijkt de wind nog wel even iets toe te nemen waardoor er tegen zonsondergang gesurft kan worden in Zuid- en in Noord-Holland. Breng daarbij wel je surfboard met het meeste volume, want het gaat niet hoger zijn dan een halve meter zonder kracht. Over surfboards gesproken. De inzendingen voor The #artofshaping lopen nog door tot het einde van deze maand. De overzichtspagina waar alles staat uitgelegd en te vinden is, staat nu op surfweer.nl/artofshaping.Lees meer…


Lees verder

Vandaag vrij hoge golven in het noorden door een pal aanlandige WNW wind. Dat de wind nog niet verder door ruimt naar noordwest heeft als voordeel een iets minder rommelige line-up. Het nadeel is dat de golfhoogte in zuidelijk Zuid-Holland en Zeeland beperkt blijft. De windkracht blijft beperkt bij een vijfje en samen met het springtij van nieuwe maan zijn de condities toch redelijk goed te noemen. Natuurlijk gaat vrijdag veel mooier worden. De wind ruimt dan wel door, eerst naar noordwest en daarna noordoost.

Wat nog belangrijker is vrijdag, is de toename van de golfhoogte. Ook in België kan er goed gesurft worden, hoewel de hoogte daar nog altijd achter blijft in vergelijking met Z-H of N-H. In het zuiden is de wind het minst begin van de middag. In het noorden juist eind van de middag. Overigens kan het in de vroege ochtend ook al lekker surfen zijn met het laatste restje hoogwater in Zuid en Noord Holland. Wel aanlandig, maar wel met de meeste swell van de dag.

Zaterdag geen wind en nog meer oost tot noordoost. De golven zijn perfect om te longboarden overal. Alleen in België wil het getij en de wind uit meer ONO niet echt meewerken. Wel komt daar opkomend al eerder hoogwater. De beste spots zijn echter te vinden op de buitenbanken bij eb in N-H en Z-H. Of heel vroeg in de ochtend met mid-tij.

Na dit weekend wordt het een periode flat. Alle tijd om na te denken over waar je volgend seizoen in de branding mee de zee gaat bedwingen. Een egg, fish, hp shortboard of mini-simmons? Samen met O’Neill organiseren we deze winter een shape off, waar jij de kans krijgt om je eigen board te maken. Bijzondere planken en mooie shapes is iets wat we vaak op video’s zien uit Australië, California en Hawaii. Een handgemaakt surfboard was de enige manier om een surfplank in je bezit te krijgen in de beginjaren van het surfen. O’Neill en surfweer gaan met deze shape off terug naar die roots en organiseren the #artofshaping waarbij de huis tuin en keuken shapers in Nederland en België het tegen elkaar opnemen.

Bouw jij al een tijd je eigen surfplank? Of bouw je veel dingen en wil je eens een echte mooie plank maken van een goede blank? Post voor 24 december 2016 een foto of een video op Instagram of Facebook met de twee hashtags #surfweer en #artofshaping en je doet automatisch mee. Uiteraard mag je jezelf ook per e-mail opgeven via surfweer.nl zolang je maar minimaal 18 jaar bent en in Nederland of België woont.

Op 30 december kiezen wij de 10 kandidaten die een board mogen bouwen. Van O’Neill krijg je een complete shaping kit met een blank van 6’6 ft, 10m doek, finboxes en epoxy-hars. Voor de rest ben je vrij om te maken wat je wilt! Je hebt natuurlijk wel een ruimte / schuurtje nodig om te werken met dit koude weer. Graag zien we tijdens dit werk een paar foto’s of korte video’s langskomen op instagram / surfweer on dezelfde hashtag #artofshaping. O’Neill stuurt ook eenmalig een professionele cameraman langs die bij alle kandidaten ergens gedurende het traject komt filmen.

Half april, wanneer het strandseizoen weer begint, organiseert O’Neill een feestje waar de 10 planken worden gepresenteerd. Het publiek mag on- en offline stemmen op het leukste en/of beste board. De winnaar krijgt een trip voor 2 personen aangeboden naar Zuid Frankrijk. Hij of zij gaat met een van de internationale O’Neill teamriders een edit schieten van het surfen op het winnende board!


83 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 14:35 uur.