Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

De mooiste golven van de maand juli zullen waarschijnlijk in het midden van de maand vallen. Het is de welbekende stilte voor de storm op dinsdag met hier en daar al wel wat schuim. Helemaal flat is het dus nog niet. Hoe anders zal het echter zijn als de turbomachine met wind aan gaat op woensdag!

Woensdag 12 juli 2017
Het lagedrukgebied dat voor het nodige slechte weer en wind gaat zorgen heeft bij de Duitse meteo bureaus de naam Xavier meegekregen. Zie weerkaartje. In het vorige surfweer werd al gesproken over de hogedruk bij Ierland welke in de regel altijd zo gunstig is voor de vorming van golven in de Noordzee. Dit hoog heeft de naam Hanna en zal donderdag voor zon en cleane condities gaan zorgen. Woensdag wordt natuurlijk beter voor de pro’s. Meer hoogte, knalharde wind en lange golven door de sideshore wind uit het NNO-en. In de ochtend is het overigens nog flat met eerst een klein beetje wind uit het zuiden. Twee windrichtingen die haaks op elkaar staan, zorgen voor een afvoerputje in de atmosfeer. Je kunt je voorstellen deze setting met heel veel neerslag afloopt.
Gelukkig wordt het aan de kust na de lunch al droger en kan er gesurft worden in heel veel wind en stroming. Niet ideaal, hoewel de richting nog wel NNO is. Later op de middag wordt de richting meer N of NNW en dat is meer side onshore. Toch worden de golven dan beter en dat heeft te maken met de dan toegenomen swellhoogte, de iets afnemende wind en het veranderende getij. Wanneer deze drie op GO staan is het moment om te gaan. Uiteraard zal het een enorme klotsbak zijn op de de spots waar het met cleane golven zonder wind meestal het beste loopt. Die spots kun je dus het beste maar een dagje overslaan.

Donderdag 13 juli 2017
Het hogedrukgebied brengt mooi weer, cleane golven en geen wind. Het is wel al meteen een stuk kleiner geworden in het zuiden van de Benelux. In het noorden is dit echter het moment, vooral wat de wadden betreft. Daar is de swell dik 1,5m hoog terwijl er in het zuiden nog maar een derde van deze swellhoogte over is. Toch is het overal de moeite, vooral met hoogwater. Dat komt twee keer op een dag met precies 12 uur en 26 minuten verschil. Hoewel er ook spots zullen zijn die juist met helemaal laagwater zullen breken, vooral de kustlijn Katwijk naar IJmuiden en Castricum naar Den Helder is geschikt om te surfen met helemaal laag. Misschien nog wel cleaner ook, want de wind is in het noorden nog lichtjes onshore. Wat men soms wel eens aanduidt met een licht morning sickness. Waar die term vandaan komt? Zoek maar eens op google op ‘surf morning sickness’. Op de wadden zal dit zeker het geval zijn. Misschien op Texel al eerder echt goed, maar de rest v/d wadden is donderdagavond place to bemet ‘hoe later hoe beter’.

Vrijdag 14 juli 2017
Er is weinig of geen swell meer van laag Xavier over. De ochtend begint dus behoorlijk flat. Heel lang duurt het niet tot wind en golven weer op gang komen. De hoogwatermomenten zijn ook weer 2 x 52 minuten vooruitgeschoven dus valt het beste tijdstip om te gaan surfen aan het eind van de middag of avond. De noordwesten wind heeft in vergelijking met woensdag een westelijkere component. Het voordeel daarvan is minder stroming. Het nadeel is minder lijn en minder lange fetch richting Noorwegen.

Zaterdag 15 juli 2017
De fetch is nog wel lang genoeg voor een mooie rest-deining op zaterdagochtend. Of de wind helemaal stil gaat liggen is natuurlijk niet te zeggen. Wel zeker zijn de vastgezette getijden met hoogwater als beste moment in de loop van de ochtend. Het hoogwater van de avond zal niet veel meer zijn. Ook omdat het zaterdagmiddag wat meer zal gaan waaien uit zuidwestelijke richting. Die wind is echter niet hard genoeg voor goede ‘windlijnen’. Zondag is dat in de ochtend mogelijk wel het geval. En dan vooral in de noordelijke regio’s.

Gegevens bijgewerkt: 15:00 uur.