Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl Surfweer Zaterdag 3 Oktober 2015

Vrijdag nog zo flat als ‘pancake’. Niet voor lang, want een flinke storm trekt over de Noorse Zee. Daarbij ontstaan een kleine deining die ook onze kant op komt. In hoeverre deze ook te surfen hangt af van veel factoren waaronder het getij. Te hoog water heeft geen bank meer op om te breken terwijl laag water de swell verder op zee al te veel blokkeert. Wil je echt surfen dan kun je beter later deze maand meegaan met o(n)z surfcamp in Bretagne. De eerste week is voor iedereen. De tweede week ook, maar speciaal in die week zijn de zero of halve prijzen voor kinderen, de Family week. Bij ons gaat oktober dit jaar niet veel voorstellen dankzij de krachtige lagedrukgebieden op de oceaan. Die houden een te krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië in leven waardoor bij ons de wind oost of zuid-zuidwest is. Voor goede surf in Nederland moet er in de regel een hogedrukgebied in de buurt van Ierland liggen. Uiteraard liggen die gebieden daar niet vaak op het moment dat de herfst van start gaat. Natuurlijk zien wij in het meest gunstige geval af en toe een zuidwester of een dag lang een meer noordwestelijke wind.

Mocht je vandaag voor volgende week al vrij kunnen roosteren dan kan dat nu alvast gedaan worden. Voor de liefhebbers van wind komt er woensdag een klein plukje van het oceaanlaag over de Noordzee en waait er een krachtige zuidwest. Laag water valt pas in de avond dus heel vroeg hoef je er dan niet bij te zijn. Donderdag is wel zo’n dag dat je midden op het werkuur swell kan verwachten. Het waait niet en de richting van de swell is noordwest. Dat komt uiteraard doordat het verder noordelijk op de Noordzee woensdag niet zuidwest, maar uit noordwest zal waaien.

Misschien is dit allemaal nog te ver weg en kijken we beter wat dit weekend nog gaat brengen. De pijlen van de EMEC Waverider boei staan in ieder geval de juiste kant op. De wadden worden zaterdagmiddag vol geraakt en dan met namelijk de meest oostelijke. Een tripje Denemarken is alleen nog een betere keuze, want daar kan het echt heel heel goed worden met dit soort kaarten. Het waait in de hele Noordzee nauwelijks, dus clean ook in Sylt bijvoorbeeld. Verder naar het zuiden toe komt de swell pas later of helemaal niet. België en Zeeland zullen nauwelijks merkbare surf gaan oppikken. Mogelijk dat het begin van vloed nog even kansen geeft voor de surflessen. Zaterdag beter dan zondag, omdat zondag de periode nog een stuk groter wordt. Dat is voor de wadden en het noorden alleen maar beter ondanks de lagere golfhoogte dan die van zaterdag.  Waaien doet het beide dagen nul komma, een beetje met op zaterdag een oostelijke richting en zondag een meer zuidelijke. Beide dagen in ieder geval clean surf.

Interessant op de weerkaarten is de orkaan JOAQUIN. Na het weekend ligt deze nog voor de kust van Canada, klaar voor de transformatie naar Ex-orkaan en een reis over de Atlantic. De door Nederland geproduceerde film Atlantic komt overigens binnenkort op DVD uit en zullen we proberen binnen te halen in onze Surfweer Shop. Het duurt een hele week voordat Ex-JOAQUIN onze kust weet te bereiken met pas in het weekend van 10 & 11 oktober een aantrekkende wind. De richting van die wind zal in ieder geval iets zijn met zuid dus van ZuidOost tot WZW. Uiteraard is die laatste het meest gunstig, want dan zullen er golven staan door wind.


38 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 13:35 uur.