Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Surfweer – Zondag 21 September 2014

Na een lange periode van rustig weer zonder golven en wind is het vandaag eindelijk weer echt goed surfweer. Of het er iets mee te maken heeft is twijfelachtig, maar meteen ligt de site van Rijkswaterstaat met golf- en windgegevens plat en geeft errorcode 22. Als eerste surf-report daarom een aantal alternatieve links voor deze golf- en windinfo. Verder ook het verzoek om de surf-reports vanaf nu surfweer gerelateerd te houden. Als de verwachte flatness eind deze week opnieuw binnenkomt, is er weer alle ruimt voor andere surfgerelateerde zaken in de reports.

Gelukkig is het nog niet zo ver en kan er uitstekend gesurft worden. De golfhoogte op de Noordzee is vannochtend in recordtempo opgelopen tot meer dan 2 meter en dat komt langzaam deze kant op. Een lokaal harde wind uit NNW was hier de oorzaak van, maar deze wind neemt rond het middaguur even wat in kracht af. Deze afname is van korte duur. In de loop v/d middag spelen wat kleine buitjes vanaf zee binnen en trekt de wind weer aan tot 6 beaufort. De meeste neerslag wordt overigens verwacht op het stuk dat onze Plastic Soup Surfer vandaag gaat verkennen. Hopelijk blijven de zichten voldoende.

Aan de westkust valt het wel mee en is het eigenlijk gewoon overwegend droog met zon. Wel gaat het uiteindelijk flink stromen met de windrichting mee door het afgaande tij. De wind lijkt eind van de middag wel weer iets minder te worden, maar later op de avond juist meer. Dat is ook het moment dat een nieuwe dubbel zo hoge swell wordt aangemaakt. Maandag dus overal flink dik vette bakken en eerst ook nog een puist wind (6 bft uit NW). In tegenstelling tot vandaag neemt de wind in de middag echter sterk af en in de avond is er nog maar windkracht 3 van over. Hoewel het dan ook zal stromen met de golf en windrichting mee, is het dan een betere avond dan zondagavond. Voor de easy going surfers die de afgelopen twee weken flatness iedere dag in het water hebben gelegen, is dinsdag een supermooie dag. Het waait dan niet en de golfhoogte is minimaal heuphoog. Dus wellicht is het dan ook om te shortboarden met zoiets perfect te doen!


2 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 12:00 uur.