Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl Het Surfweer van Woensdag 1 Juli 2015

Deze week staan er de meest ideale surftemperaturen op de thermometer, alleen de surf ontbreekt. Heel lang gaat de periode van flatness niet duren, want eind volgende week ligt er hoogstwaarschijnlijk alweer een lagedrukgebieden in de Noordzee. Dat zou mooi samenvallen met het Openingsfeest en de Reef Midsummer Night van Wijk aan Zee’s nieuw opgebouwde strandpaviljoen Aloha. Zie webcam hier. De line-up staat onder andere uit de band Splendid. Voor het optreden kan er vanaf 18:00 gratis gebruik worden gemaakt van test materialen (stand up paddle boards). Zowel het gebruik hiervan als de toegang naar het feest zijn gratis. Tot het 10 juli kan er natuurlijk wel gesurft worden in andere delen van Europa. Vooral op woensdag wordt het heel mooi in Cornwall, Bretagne en Zuid-Frankrijk. Helaas is het allemaal ver rijden en zijn er dichterbij rijden in Engeland, Denemarken of Frankrijk geen golven te vinden. Donderdag staat er op de meer exposed spots in Frankrijk te veel onshore wind, maar vanaf vrijdag is het weer supermooi surfen bij weinig wind. Wel is de hoogte dan wat minder, maar voor onze begrippen nog steeds meer dan één lichaamslengte.

Nu het toch flat is in Nederland, mag de surf-reports sectie best eens gevuld worden met tips en vragen over surfen in het algemeen of materiaal in het bijzonder. Steeds meer van dat laatste is te vinden op deze plek. Sms-abonnee’s kunnen bestellen met een leuke korting en niet sms-abonnees krijgen gratis twee maanden de sms op proef bij een bestelling van 100,- of meer.

Dan toch even een korte blik op de weerkaarten van deze week. Een hogedrukgebied boven Scandinavië geeft over de hele Noordzee een zuidoostelijke wind. Dit is zo’n beetje de meest ongunstige windrichting voor ons. Alleen in de winter geeft het heel soms golven zo’n 12 uur nadat de wind bij Denemarken is afgenomen. Nu geeft deze setting geen kans op golven, omdat de lagedrukgebieden op de Oceaan niet diep genoeg zijn in de zomer. Wel komt de lagedruk van de Oceaan dichterbij vrijdag. De eerste keer gaat dat nog geen echte weersverandering geven. Zondag staat er wel een westenwind wat voor de surflessen wat meteen al heel veel betere golven brengt. Surfbaar op een longboard is het dan waarschijnlijk ook. De tweede keer dat de lagedruk het vanaf de Oceaan probeert, lukt het waarschijnlijk wel om de Noordzee op te vullen met lagedruk. Of eigenlijk leeg te halen, want het is de lucht die in feite wordt weggenomen en daardoor ontstaat wind. Vanaf medio volgende week nemen de kansen op betere golven dus weer toe. En eind volgende week zijn de kansen op goede surf het grootst.


Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 12:43 uur.