Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Het Surfweer van 27 – 30 Juli 2014

Pas na het weekend krijgen we een langere periode met golven die hoog genoeg zijn om lekker te kunnen surfen. Op zaterdag bleek de wind langs de occlusie (paarse lijn met afkorting Occl op deze satrep) niet voldoende om het water in beweging te zetten. Het blijft dan ook behoorlijk flat de rest van de dag. Op de wadden zou nog wel iets van windschuim het idee van golven kunnen geven. Meer wind en iets meer golfslag mag worden verwacht van het koufront dat nu boven Ierland ligt. Op de weerkaart is het front goed te herkennen aan de blauwe lijn met de afkorting CF (Cold Front). De lijn behoort bij een beter gesloten laagje dat uiterst zwak oogt, maar toch wel wat wind over Oost Engeland onze kant op duwt. Het zal wachten zijn tot later op de dag en het is te hopen dat het getij dan nog voldoende hoog is voor de Zeeuwse en Vlaamse kust. Zo niet, dan blijft het plezier beperkt bij enkel- tot kniehoge golfjes, perfect voor deze boards. Voor de rest van de kust maakt het lage water in de avond een minder groot verschil en kan er best eens een nattig pak worden gehaald.

Maandag staat er restswell van het koufront en eerst waait het daarbij nauwelijks. Een noordwestenwind komt in de loop van de dag en bestrijkt de zuidelijke Noordzee. In de avond brengt deze wind in Belgiƫ en Zeeland behoorlijk hoge, maar rommelige golven. Iets daarboven is het beter toeven, maar wordt de hoogte ook heel snel veel minder. Op dinsdag is het daar beter en heeft de swell ook wat meer lijn. Het blijft dan nog de hele dag waaien uit pal een aanlandige richting, maar niet zo hard als maandag.

Ook woensdag staan er nog golven en met minder wind zou dit wel eens de meest gunstige dag voor longboarders kunnen zijn. Ondertussen zwaait een sterk laag op de Oceaan voorbij IJsland. De swell hiervan stevent vooral af op Frankrijk en Spanje. Op de laatste dag van deze maand en de eerste dag van augustus zal het daar mooi surfen zijn. Daarna is de Noordzee aan de beurt, omdat het laag over de Noorse Zee of Noordzee komt te liggen.


102 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 16:00 uur.