Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl Surfweer vrijdag 27 Mei 2016

Na een reeks mooie dagen is de swell begonnen aan haar laatste eindjes voordat het echt helemaal flat wordt. Die zijn nog behoorlijk de moeite waard wat betreft de vorm, want de offshore wind blaast het helemaal clean. De hoogte is alleen in de ochtend nog voldoende. In de middag snel minder vanwege de lage waterstanden. Vanavond wordt het met het terug komen van de vloed niet meer zo clean als vanochtend. De wind uit het noorden haalt de lijn er uit. Evengoed blijft het prima surfweer voor de beginnende surfers. Nog even een waarschuwing voor de bastaardsatijnrups die in deze periode van het jaar met haar brandharen een serieus doelwit is voor natte wetsuits. Ga voorzichtig te werk met omkleden op strand of bij de auto. Gebruik indien nodig de juiste voorzorgsmaatregelen! Je zal niet de eerste zijn die na een goede sessie de volgende dag in brand staat. Niet van de stokedheid, maar van de allergische reactie op de haartjes van de rups. Zie meer info GGD zeeland. Wat overigens niet wil zeggen dat de rups alleen in het zuiden zitten. Die zitten overal langs de kust.

Dit weekend is het vooral zaterdag erg rustig surfweer met nauwelijks golven en nauwelijks wind. Mogelijk dat er voor de beginner nog net iets van een golfje is te vinden om een eerste take-off te oefenen. Zondag ontstaat vanuit het broeierige weer een thermisch lagedrukgebied boven het Europese vaste land. Dit systeem trekt via Spanje en Frankrijk naar Nederland en zorgt in de namiddag voor wat wind uit zee. Gelukkig zit het peddel-gedeelte van de O’Neill Paddle Against Plastic er dan al op. Golfloos weer zonder wind is een stuk makkelijker peddelen. Inschrijven en start van de andere activiteiten is om 11:00 uur. De beach clean-up is om 12:00 uur en de paddle zelf is met laagwater om 15:00 uur. Zondag aan het einde van de middag neemt de wind toe. Mogelijk ontstaan er dan een paar golfjes die wel te surfen zijn. Het zal in ieder geval wachten zijn tot het tij weer binnen komt in de late avond. Mogelijk organiseert de surfweer shop zelf ook nog een testmiddag/avond bij First Wave als de golven toch goed genoeg blijken te worden. Bericht hierover volgt dan later op de site.

Serieus surfweer wordt verwacht aanstaande maandag en dinsdag. Wat als een thermische laag met een diepte 1012 hPa begon is zondagavond uitgegroeid tot een volwassen depressie van 997 hPa. De kern ligt pal boven het midden van land waardoor het niet waait maar wel flink regent. Op de Noordzee komt een harde tot stormachtige noordwester te staan. Vooral in België is het flink mis met chaotisch hoge golven en een harde noordwesten wind. In Nederland zijn de golven een stuk beter surfbaar, omdat de wind daar minder hard is. Hoe verder naar het noorden hoe minder last van de wind, ook omdat de richting steeds meer noordoost draait, om de kern heen.

Uiteraard is maandag en dinsdag alles zeer afhankelijk van de exacte locatie van de kern van het lagedrukgebied. Midden in de kern is het windstil en lekker weer. Daar moet je dus zijn om goede surf te vinden. Echter is het in dit soort situaties vaak pas een paar uur van te voren duidelijk welke kant de windstille kern op beweegt. De beste kansen zijn in ieder geval uitgesproken voor het midden en het noorden. Dinsdag maakt het zuidelijke kustgebied ook kans op een cleane sessie zonder wind. Omdat de noord-swell voor een deel ook uit het noordoosten komt, is de hoogte in België zeker niet minder dan in Nederland. De rest van de week verloopt een stuk rustiger maar de swell blijft uit het noorden komen. Eind volgende week is er dan weer zicht op een klein maar fijn lijntje met heerlijk zomers weer.


18 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 18:35 uur.