Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Het Surfweer van Maandag 21 juli 2014

In de loop van de dag gaat het vrij krachtig waaien uit het noorden tot noordwesten met de meeste wind in Zeeland en België. Daar waait in de ochtend al windkracht 5 en in de middag af en toe windkracht 6 op enkele tientallen kilometer uit de kust. In Noord-Holland blijft de wind beperkt tot windkracht 4 en later windkracht 5 terwijl voor een beetje hoogte in de golven windkracht 6 nodig is. Wel is het morgen in de kop van Noord-Holland vrij clean met slappere rollers geschikt voor beginners gedurende compleet laagwater tussen de strekdammen. In België en Zeeland wordt het meer een schuimbak met meer hoogte maar vanwege de korte periode niet heel veel kracht. Toch zal het moeilijk zijn om de branding door te komen, want de 1 meter hoge golven komen heel snel achterelkaar binnen. Perfect voor het eindeloos oefenen van shortboard take-offs en hele korte ritjes.

Wat betreft het getij is de timing niet helemaal gunstig met de toename van de wind. Rond de lunch is het getij perfect, maar is er nergens voldoende wind voor de hogere golven (zie metingen). Rond 14:00 uur trekt het water zich terug en veroorzaakt samen met de verwachte windrichting een harde stroming langs de kust. Het wordt dan behoorlijk lastig om nog te surfen, ook omdat de golven holler en korter worden. Met helemaal laagwater is het wel weer wat beter te doen en ook wanneer het getij weer terug komt in de avond.

Dinsdag waait het een stuk minder hard dan maandag. Omdat het maandag een paar honderd kilometer op zee niet echt hard gaat waaien, zal er niet veel swell staan. Toch blijft de golfhoogte dinsdag in Zeeland en België op peil en wordt het rond hoogwater midden op de dag prima surfen. De wind blijft beperkt tot een onshore windkracht 5 en de golven blijven daarbij kort. Richting Zuid-Holland zijn de condities waarschijnlijk iets cleaner, maar nog wel hoog genoeg. Richting het noorden zijn het opnieuw meer longboardgolven dan shortboard. Woensdag draait de wind van onshore naar sideshore, want de richting is noordoost. Dat is soms zelfs offshore zodat het erg clean kan zijn, maar wel vrij klein. In de avond trekt de wind verder aan en boven de wadden komt er even een noordooster windkracht 7 te staan. Dat geeft voor donderdag de mogelijkheid voor een hele mooie kleine swell en dan overal helemaal clean dankzij de aflandige wind. Daarna is het snel afgelopen met de korte pauze van het zomerse weer en wordt het opnieuw bakken en braden…


30 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 22:00 uur.