Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl Surfweer van Dinsdag 24 november 2015

Een harde wind uit zuidelijke richting geeft vandaag nog best mooie golven. Dat komt natuurlijk door de aflandige component van de wind. Alleen in het uiterste zuiden (België) is die te aflandig waardoor er geen hoogte doorkomt, maar te surfen is het zelfs daar nog wel. De wind is zodanig hard dat de zee niet anders kan dan de golven steeds verder op te stuwen. Dat is goed te zien aan de swellspectra in het zuiden, waarop de maximale golfhoogte inmiddels op 4 meter staat. De wind is zo zuidelijk, omdat een occlusiefront nadert vanuit het westen. Voor dit front loopt nog een occlusie op hoogte die de regen van deze ochtend veroorzaakt. Daar tussenin is het droger en met een stevige wind is het surfen tijdens opkomend/ hoogwater best lastig vanwege de stroming. Tot het occlusiefront aan de grond overtrekt. De wind neemt af, het gaat regenen en de hoogste waterstand is alweer geweest. Dit zijn de condities waarvan je het soms niet verwacht, maar die soms toch de moeite zijn.

De rest van de week is het ook zeker de moeite om de zee in te duiken. De watertemperatuur is behoorlijk aan de hoge kant, in ieder geval een stuk hoger dan de afgelopen vijf jaar rond deze tijd. Dat komt natuurlijk door de overwegend zuidelijke windrichting die steeds  warm water vanuit het kanaal de Noordzee in ‘pompt’. Woensdag komt de wind echter weer een dagje uit het noorden of beter gezegd het noordwesten. De hoogte zit er nog niet meteen in. We moeten eerst wachten tot het hoogwater en het opzetten van de hardere wind. In België en Zeeland wordt de noordwester krachtig, windkracht 6 en misschien zelfs enige tijd 7 beaufort. In het midden en noorden iets minder wind, 5-6 beaufort. Desalniettemin is het overal nogal een klotsbak en valt er weinig protectie te vinden, op een paar uitzonderingen na. Voor de meeste spots is het beter om te wachten tot donderdag. De wind gaat dan in de loop van de dag liggen en draait weer naar zuid. Dat laatste zal waarschijnlijk pas helemaal gebeuren na zonsondergang. Toch is het eerder al clean, omdat de wind er echt helemaal uitgaat al eerder. Swell staat er in overal genoeg. Woensdag was de wind niet alleen op de Noordzee noordwestelijk, maar ook in de hele Noorse Zee stonden de pijlen naar ons gericht. Normaal gezien duurt het wel een dag of 2 voordat swell uit de Noorse Zee onze kust bereikt dus dat zou dan eigenlijk pas vrijdag zijn.

Vrijdag begint de zuidelijke wind in de ochtend met een matige kracht en trekt pas in de middag aan naar krachtig. De swell uit het noorden komt er waarschijnlijk nog wel doorheen. Hou wel rekening met het laagwater waardoor er alleen in Zuid-Holland midden en zuidelijk Noord-Holland goed te surfen is. In de middag kan de combinatie met zuidwest zeegang de moeite zijn om een nat pak te halen. Doordat een front nadert met wat regen zal de wind weer krimpen en dus nog redelijk aflandig blijven. Alleen in het noorden is het dan minder de moeite vanwege de meer aanlandig windrichting en het te hoge getij.

Zaterdag en zondag staan in het teken van veel wind. De richting wisselt af van noordwest naar zuidwest wat in de regen hele dikke surf zou kunnen geven op de juiste momenten. Een beetje protectie is daarbij onontbeerlijk, zoals je dat bijvoorbeeld in België kunt vinden. De protectie in Zuid-Holland is helaas niet te gebruiken ivm de Red Bull Knock Out. Het hele strand is zaterdag en zondag afgesloten inclusief het havenhoofd. Hopelijk draait de wind voldoende naar noord, want het zuidelijke havenhoofd blijft wel open.


19 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 24:35 uur.