Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl Surfweer woensdag 10 februari 2016

No Go voor de golven bij ons vandaag maar wel een Go voor de Eddie’s, de ‘elfstedentocht’ van het surfen. De wedstrijd is een Big Wave contest In Memory of Eddie Aikau en wordt gehouden op Waimea Bay (Hawaii). Het is voor het eerst in zes jaar tijd zijn dat deze wedstrijd door kon gaan. De afgelopen jaren waren de condities gewoon niet goed genoeg. Het gebrek aan echt hoge golven wordt dit jaar dankzij de El Niño helemaal ingehaald.

Of El Niño op ons ook van invloed is of nog zal zijn in nog maar de vraag. Het Knmi spreekt van een natter voorjaar dan normaal. Dit zou duiden op meer depressie-activiteit in onze omgeving. Dat is natuurlijk altijd goed voor het ontstaan van golven. Deze worden daarbij mogelijk gevoed door het warmere Noordzeewater dan normaal. Op sommige plaatsen bedraagt het verschil meer dan 5 graden in vergelijking met dezelfde periode in 2012. Op de oceaan ten westen van Ierland is het zeewater juist kouder dan normaal. Het is zo’n beetje de enige grote plek met een grote afwijking naar beneden. Voor de rest van het zeewater geldt wereldwijd bijna overal dat het warmer is dan normaal. Nogal logisch na het warmste jaar ooit uit de metingen (2015).

Mocht de oceaan ten westen van Ierland kouder blijven, en dat is wel aannemelijk, dan zijn hogedrukgebieden in die regio sneller geneigd daar een tijdje te blijven ‘kleven’. Dat is goed nieuws voor onze omgeving, omdat depressies met een grote boog om deze hogedrukgebieden heen moeten en zo ten noorden van de Noordzee uitkomen. Vandaag is dat overigens ook het geval. Aan golven dan ook geen gebrek. De wind maakt het echter alleen een rommeltje. De richting werkt in de ochtend nog wel mee en is dan meer WZW met in Z-H nog redelijke condities. In de middag neemt de wind toe en wordt meer onshore WNW. Dat geeft meteen meer hoogte, maar ook meer en meer rommelige schuivers.

Donderdag ziet er qua wind al een heel stuk beter uit. Helaas komt die nog wel uit de westhoek, maar in ieder geval is er geen noordcomponent meer aanwezig. De meest cleane condities in het uiterste zuiden, omdat daar de kustlijn WZW loopt en de wind daar ook uit die richting komt. Tevens staat er naar het zuiden toe, net als vandaag, minder wind dan in het midden en noorden.

Vrijdag wordt de wind wel offshore en neemt eerder af dan toe. De wind is eigenlijk gewoon de hele dag heel lichtjes. Dus alles wat er van het noorden nog binnen komt, breekt heel mooi en wordt niet afgeremd door de wind. Mogelijk dat het in de zuidwest regio nogal klein is terwijl de hoogte er in het noorden nog goed inzit. Dit heeft alles te maken met de afstand waar de swell vandaan moet komen. Die is namelijk een paar duizend kilometer verderop in de maak op deze woensdag (zie weerkaartje).

De forecast voor dit weekend is sterk onzeker. Zaterdag zou er nog een restje van dezelfde swell kunnen binnenlopen bij eerst nog weinig wind uit een aflandige richting. Zondag komt er mogelijk een kleine maar pittige depressie over met veel wind en hogere golven. Het kan echter ook zijn dat de kern veel groter is en onze omgeving totaal niet in de windzone komt te liggen. Dan is het gewoonweg flat. Voor volgende week staan echter weer volle swells uit het noorden op het programma. Tot nu toe is dit El Niño jaar in ieder geval niet heel slecht gebleken voor onze omgeving!


60 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 2:35 uur.