Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Het is een bijzondere surfweek. Een herfststorm in de zomer is vrij uniek. Na zo’n storm zijn de golven meestal weg, maar nu blijft hetzelfde lagedrukgebied min of meer op één plek hangen waardoor er swells van ver uit het Noorse basin en de Barentszzee blijven komen. Dat moet natuurlijk gevierd worden met een welkome bootparty op het IJ in Amsterdam. Zie planetreef.nl voor de laatste kaarten!

De naam van het laag is Sebastian, tenminste zo noemen de Duitse weerbureaus de mega-depressie (zie weerkaart hieronder). Het hoog ligt ten westen van Ierland. Sowieso is dat de beste plek voor hogedrukgebieden om bij ons een goede swell te krijgen. Zoiets wordt ook wel een blokkade genoemd, waardoor het weer dagenlang slecht blijft en er steeds maar golven blijven komen.

Vrijdag 15 september
De wind is in de ochtend nog even west, maar zal snel door de buien vanaf zee ook af een toe offshore draaien. Dankzij het perfect vallen van het opkomende getij zijn er plaatselijke hele mooie condities te vinden. Altijd lastig te zeggen waar precies de buien zullen vallen, dus moet je gewoon tussen 8-12u aan de kust zijn en wachten tot het moment daar is. Kijk wel uit voor de onweer en windhozen! Op surfweer.nl/wind is daar eerder deze week al waarschuwing uitgegeven. In de middag wordt het wat droger en draait de wind naar een zwak tot matige WZW. Alleen op de wadden en het uiterste noordwesten is de wind vrij krachtig. Maar deze richting geeft geen al te rommelige golven in het zuidwesten, zoals België, Zeeland en deels Zuid-Holland. Wat betreft het getij werkt de halve maan niet echt meer mee. N.a.p waterstanden worden alleen in het uiterste zuiden nog voor het donker bereikt.

Zaterdag 16 september
Hetzelfde beeld als vrijdag, maar nog minder wind. De buien die in de ochtend nog boven zee hangen zorgen ervoor dat de wind naar zuid draait en het uberclean kan worden. Het blijft dan goed tot begin middag, omdat de waterstanden dan nog boven het Normaal Amsterdams Peil blijven. Over Amsterdam gesproken, zaterdag is natuurlijk de dag van de allerlaatste Planet Reef met een boot het IJ op. Echt mega vet en daarom geven we hier 2 x 2 kaarten weg. Het enige wat je moet doen is het laatste weerbericht (dit dus) sharen op Facebook. Vrijdagmiddag worden de winnaars bekendgemaakt. Overigens is het zaterdag later op de dag niet meer zo goed surfweer vanwege het tij en de stroming vanuit het noorden met de swell richting mee. Ook neemt de wind uit het zuidwesten iets toe. Op de wadden blijft het wel offshore en is zaterdag de allereerste dag van September. Beter dan zondag, want dan gaat daar de wind uit het noorden waaien.

Zondag 17 september
Afgezien van de meest noordelijke wadden is zondag de cleanste dag van het weekend, omdat het laag Sebastian nog verder opvult tot waardes van 1010 hPa. Even ter vergelijking, deze woensdag tijdens de Megaloop was de bardruk nog 976 millibar. Door deze stijging van de luchtdruk zal ook het weer meteen een heel stuk beter zijn. Maar let wel op, de Noordzee is warm. Veel warmer dan zo’n 50 jaar geleden. Door de klimaatverandering is de gemiddelde zeewatertemperatuur met zo’n 1,7 graden gestegen. En de stijging lijkt veel sneller te gaan dan de opwarming van de oceanen, omdat de Noordzee zo ondiep is. Die ondieptes zorgen ervoor dat de 9 seconden swell van zondag in België en Zeeland wat minder hoog aan komen dan in de rest van Nederland. Wel is het overal gewoon echt weer de moeite, zowel in de ochtend als de middag. Vanwege de offshore is het compleet zinloos om een van de drie drukste surfspots van Nederland uit te zoeken, want overal gaat het echt goed worden. Mocht je dat toch doen, hou dan in ieder geval de internationaal geldende surfregels aan!

Gegevens bijgewerkt: 10:00 uur.