Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Eindelijk! Er valt weer iets te surfen in deze record rustige zomer wat wind en golven betreft. Ook al is er slechts surf voor twee dagen, het gaat toch zeker de moeite zijn. De hoogte is niet per se bijzonder te noemen of bovengemiddeld, maar een aantal andere dingen zijn van invloed en maken het meer de moeite waard. Dat is in eerste instantie dat de wind wegblijft van de golven, dus van de kust. Het tweede veelal gunstige aspect is dat de swell in de Noordzee zelf is ontstaan. Daardoor heeft een niet niet te lange periode die de kracht net voor de kust er door de diepe gang van de deining uithaalt. Vooral bij lagere waterstanden met de nu bijna halve maan kan dat erg van invloed zijn. Verder is ook de richting van de deining gunstig te noemen, want die is iets meer noordwest dan noord, waardoor de golven meer recht op de kust afkomen. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat de golven in de Noordzee zijn ontstaan en dat deze vooral uit de hoek van Engeland komen. Swell die meer vanuit het Deense gedeelte naar onze kust komt, heeft vaak wat meer hoogte nodig om hoog genoeg te blijven.

Kortom, alle eigenschappen van deze mid-augustus swell zijn gunstig en daarbij komt natuurlijk ook nog eens het aangenaam warme water! Met uitzondering van dat wat uit de lucht valt, want dat is een stuk kouder en kan ook nog eens gepaard gaan met onweer, hagel en bliksem. Op die momenten even uit het water en wachten tot het weg is, luidt het advies! Hieronder per dag de forecast:

Woensdag 17 augustus
Het is even wachten tot de eerste setje vroege swell binnenkomen, maar inmiddels hebben deze het noorden al bereikt. Eerst nog ongeveer een halve meter en met het einde van het laagwater is er een toename naar ruim 1m golven in Zuid- en Noord-Holland. België en Zeeland pakken het ook op, maar dan pas vanaf hoogwater eind van de middag. Zie https://surfweer.nl/spots eerste linkje hoe lang het genoeg hoogwater blijft. Met de minder aantrekkingskracht van de maan (bijna half) valt er vaak ook nog prima te surfen tot mid-tij in het zuiden. Dat geldt zeker ook voor Zuid-Holland, waar het tij nog eens wat langer blijft (later komt). De swell is daar al wel eerder, omdat het dichterbij de bron ligt bovenin de Noordzee (zie kaartje). Eerder met laagwater gaat het dus al mooi opbouwen naar heuphoog en dat neemt dan met hoogwater nog wat toe. Voor de spot bij de surfweer shop in Zuid-Holland(Zuid) is het nog wel even wachten tot begin van de avond het water hoog genoeg over de banken heen komt. Het blijft iig mooi clean, want de wind ligt stil of blijft zwak uit noord. Alleen op de wadden wat meer wind, wat op Texel niet zo’n probleem is maar op de oostelijke wadden-eilanden wel. Texel ligt namelijk net als de rest van N-H mooi side-off voor de wind die gaat toenamen uit het NoordNoordoosten. Dit heeft te maken met een heel klein lagedrukgebied dat daar in de buurt gaat activeren. Het lagedrukgebied beweegt zelf naar het noorden, waardoor ook de buien van zuid naar noord overtrekken. Compleet tegenovergesteld aan de windrichting, iets wat niet heel vaak voorkomt. Het lijkt er op dat de buien met slecht weer met name boven land en ver op zee over trekken. Toch is het altijd goed om de laatste radar beelden te bekijken en bij slecht weer uit het water te gaan!

Donderdag 18 augustus
Het laagje boven de wadden geeft een vrij krachtige wind uit noordnoordoost, waardoor de swell op de eiland aardig rommelig zal aanzien. Wel met voldoende hoogte met 1m en sets van meer. Texel en de rest van N-H liggen weer meer gunstig voor deze NNO wind die hoe zuidelijker je gaat hoe minder voorstelt. Op de grens met Z-H waait het 2bft noord en neemt later in de ochtend nog af naar 0 of 1 bft. Supercleane condities onstaan dan als het eenmaal hoogwater is geweest en in de uren daarna. De hoogte gaat er dan met laagtij wat uit, maar het blijft de eerste helft van de middag nog heel clean. Op zich hoeft laagwater in Zuid-Holland ook geen probleem te zijn, de swell van iets minder hoogte, komt toch nog wel binnen. Ook later in de middag en avond, maar dan kan er wel weer 1 of 2 bft wind zijn. Eigenlijk blijft het dan ook gewoon clean. Van invloed is het tij dat in de avond nog wel een duwtje in de rug kan geven, waardoor het gewoon tussen een halve meter en heuphoog goed te surfen blijft!
Dat is ook het geval in België en Zeeland, hoewel daar de vroege ochtend zonder wind en nog hoogwater het beste is. Een groot deel van de dag is het daar niet veel, alleen eind van de middag kan het nog weer leuk halve meters golf geven en dat blijft dan de hele avond met wind die weer naar 0 gaat.

Vrijdag en het weekend
Vrijdag wind uit een andere hoek, te weten het zuidwesten. Toch nog altijd swell uit het noorden, omdat er verder langs de gehele kust van Noorwegen ook iets van noordenwind stond. Deze bereikt in theorie vooral de wadden en ook nog wel het Hollandse gedeelte westkust. Richting Zeeland mindere golven en met de ZW 4bft er op eigenlijk niet meer de moeite, maar wel surfbaar. Minder wind heel vroeg in Z-H en N-H, wat met dan nog laagwater wel eens leuk longboarden kan zijn. Shortboarden wordt het dan niet meer, dat is echt alleen iets voor woensdagavond en donderdagochtend.

Wetsuit-watertemp advies:
Woensdag: Wetsuit 3/2mm short of long-arm
Donderdag: Minder regen dus 3/2mm of shorty
Vrijdag: wetsuit of geen naar keuze


9 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 16:00 uur.