Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Vandaag de start van de meteorologisch lente. Het zwaarste hebben we als surfers nu wel gehad en de dagen worden langer en lichter, maar vooral belangrijk ook warmer! Deze week loop het nog niet zo’n vaart vanwege de wisselvalligheid van het weer. Een bijna niet te volgen aantal lagedrukkernen trekt langs.

Woensdag 1 maart 2017
Dankzij het laag met de naam “UDO” krijgt de hele kust een goede swell uit het noordwesten te verwerken. Dit laag trekt de Noordzee uit richting de Noorse Zee en maakt de weg vrij voor het laag met de naam “Wilfried” dat door het kanaal onze kant op komt. Gunstig, want nu zwakt de wind af en draait op nadering van het warmtefront naar zuid. Hoe later op de dag hoe cleaner. Hou wel rekening met en flinke stroming naar het noorden tijdens opkomend tij en hoog water. Het is immers net nieuwe maan en dat geeft altijd springtij met meer stroming. Op zich geen probleem. Na hoogwater is de meeste stroming al weg en kan er nog tot donker heerlijk gesurft worden op alle spots in Nederland en België. In het zuiden is het ms net iets minder groot, maar wel het meest clean.

Donderdag 2 maart 2017
Ludwig trekt over en brengt stormachtig weer met zich mee. Voor in de ochtend is het niet te harden met de wind uit WZW. Alleen België en Zeeland zijn surfbaar met laagwater. In de middag neemt de wind waarschijnlijk een heel stuk af, vooral na tweeën. Dan kunnen er hele leuke en hoge windbakken binnen komen op de bekende plaatsen die niet te veel lastig hebben van de springtij stroming. Het is dan wel geen springtij meer, maar toch nog meer stroming dan normaal.

Vrijdag 3 maart 2017
Afhankelijk van het verder uitdiepen van lagedruk boven Schotland is er kans op een noordelijke swell op vrijdag. Het is in ieder geval heel rustig weer met nauwelijks wind uit een aflandige richting. Golven zullen dus zeker clean zijn. Of er iets doorkomt zullen we waarschijnlijk pas op de dag zelf kunnen zien op de webcams.

Weekend-verwachting
De middellange termijn geeft een vrij onzekere verwachting. Achter het laag “Ludwig” komt nog een lagedrukgebied onze kant op vanaf de Oceaan, maar dat moet zich nog vormen op donderdag nadat Ludwidg zelf is overgetrokken. Als het laag westelijk genoeg komt, zal er zaterdag een vrij stevige zuidelijke wind staan. Dat geeft vooral golven in Noord-Holland. In het zuiden is het flat. Aan de noordkant van de depressie komt de wind uit de tegenovergestelde richting en brengt op zondag mogelijk noordswell. Wanneer het dan niet waait, zou zondag wel eens een leuke surfdag kunnen worden. Daarmee is dit voorlopig ook het laatste lagedrukgebied dat langs komt. Begin volgende week schuift het Azoren hogedrukgebied over Europa heen en wordt het echt lenteweer. Mocht je voor die periode surfplannen hebben, dan zou ik het zuidelijk zoeken in Frankrijk, Spanje of hier in Marokko.

Wetsuit-advies next days:
Woensdag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap 3mm en hand 3mm
Donderdag: 6mm wetsuit, schoen 6mm, hand 4mm en Cap 3mm.
Vrijdag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, hand 3mm en Cap 3mm.
Zaterdag: 6/5mm wetsuit, schoen 5mm, hand 4mm, Cap 3mm
Zondag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap 3mm en hand 4mm

Gegevens bijgewerkt: 18:24 uur.