Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Voordat we kunnen surfen op ijs, krijgen we nog een paar mooie dagen voor de kiezen. Vandaag loopt een lange fetch van swell van de Noordpoolcirkel tot ons koude kikkerlandje. In de regel geeft die afstaand swell voor drie dagen lang. Het maakt niet uit wat er onderweg gebeurd, zolang er maar geen zuiderstorm op zet. Dat zal niet gebeuren, want de wind blijft noordelijk en later noordoostelijk.

Zaterdag 14 januari 2016
De golven breken op zee zo ver als het oog kan reiken. Na de storm van vrijdag de 13e met 10 meter hoge golven in het midden van de Noordzee is nu het zoeken naar beschutting¬†wel aan te raden. Hoewel de hoogte in het zuiden al behoorlijk is gedropt. Gisteren gaf de spectra daar nog uitschieters van 5m. Nu is de maximale hoogte slechts 200 cm. Zie het laatste plaatje op surfweer.nl/spectra. Nieuwe hoogte is wel onderweg dankzij de opnieuw aantrekkende wind op de Noordzee. De waterstanden zijn weer normaal en liggen zelfs iets onder de verwachte niveau’s. Uiteraard heeft dat alles te maken met het springtij dat ook de andere kant op werkt. Gelukkig gaat de waterhoogte vanmiddag weer stijgen door vloed en dan komt het nog voor donker tot heerlijke oudhollandse noordzee golven. Zelfs in N-H wordt het nog net voor donker helemaal hoog water.

Zondag 15 januari 2016
In de ochtend nog een heel klein beetje wind en een restje hoogwater. Voor wie in N-H woont en alleen in de ochtend kan, is het dus zeker nog de moeite om nog even te gaan. Het beste moment van de dag komt later, met het totaal afnemend van de wind. Die draait in de middag zelfs naar noordoost in Noord-Holland, wat daar aflandig is. In het zuiden draait de wind naar ZW of Z en dat is daar dan ook aflandig. Wel wat harder met 3bft dan die NO-er in N-H want die is maar 1 of 2 bft. Overigens zitten er nog wel verschillen in de exacte windverwachting, maar dat het weinig zal waaien staat wel vast. De minste wind in N-H en kans op iets meer WZW in Zuid-Holland en Zeeland. Die regio’s pakken wel het beste getij met eerder op de middag al een begin aan opkomend. In N-H komt hoogwater eigenlijk pas net rond donker, maar dat zal nergens echt spelbreker zijn. Als de wind gaat liggen is het ook met laagwater al goed. De meeste eb-stroom is ook na 12u al geweest en neemt daarna langzaam af.

Maandag 16 januari 2016
Het blijft maar doorgaan dankzij de lange aanlooproute van de swell. Die is op maandag in het meest gunstige geval nog steeds 1 meter hoog en heeft een periode van gemiddeld 7 seconden. Alleen in Zeeland breekt het minder goed, omdat het daar te veel laagwater blijft. Mogelijk eind van de dag nog net op tijd hoogwater. Het is om 16:00 al hoog op Cadzand. Voor N-H en Z-H zijn ook de getijden in de ochtend gunstig en is wind iets meer offshore. Die heeft namelijk een noordoostelijke richting, want in het zuidwesten soms onshore chop geeft. De temperaturen zijn nog ruim boven nul, zo’n 4 graden + aan de kust.

Dinsdag 17 januari 2016
Zelfs dinsdag loopt er nog een mini-swell voor iets van een longboardsessie. De wind is verder afgezwakt naar windkracht 0 tot 1 en komt uit het zuidoosten. Erg cleane lijntjes met een beetje mazzel. Ws. alleen in het midden en noorden. Voor het zuiden is het nu echt veel te klein. De rest van de week verloopt flat en windstil. Dat is mooi voor het ijs, want dat kan dan zonder een golvend patroon verder aangroeien. Op z’n vroegst staan de eerste waaghalzen woensdagochtend op het ijs. Op donderdag en vrijdag kan er op verschillende plaatsten geschaatst worden. Daanra volgt een kans op een zogenaamde ‘dooi om de noord’. Dat is dus wind vanuit het noorden over de Noordzee. Heel fijn dat het verlies van het schaatsijs dan direct overgaat in nieuwe swell uit het noorden. Allemaal nog ver weg natuurlijk, maar wel zo’n beetje de meest voor de hand liggende uitkomst uit de berekeningen.


Wetsuit-advies:

Vandaag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap 4mm en hand 4mm
Zondag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap 3mm en hand 3mm
Maandag: 5mm wetsuit, schoenen 5mm, hand 4mm, Cap 3mm
Dinsdag: 6mm wetsuit, schoen 5mm, hand 5mm en Cap 3mm

Gegevens bijgewerkt: 18:35 uur.