Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Het staartje Siberische koude geeft op zondag nogmaals een goede swell in het zuidwesten van de Benelux. Er zijn slechts kleine verschillen ten opzichte van zaterdag. Maar meer daarover in het kopje ‘zondag’. Na dit weekend lijkt het eindelijk wat op te gaan warmen en dat in combinatie met goede golven op dinsdag en woensdag!

Zondag 18 maart 2018
De wind komt nog altijd uit het oosten en is tot een uur of 13:00 nog hard (zeven) in het noorden en krachtig (zes) in de overige kustgebieden. Vanuit het zuiden wordt de wind vanmiddag iets minder hard. Dat zal met name in België een welkome verandering zijn aangezien de ONO-er daar min of meer voor onshore condities zorgt als deze te hard is. Vanmiddag zal dus niet echt meer gezocht hoeven te worden naar maximale protectie daar. Voor alle overige regio’s was dat al niet het geval. In N-H kun je dus uiteindelijk ook een golfje scoren, maar zal wel heel veel minder zijn dan Z-H.

Maandag 19 maart 2018
De nieuwe swell staat al op de kaarten, maar komt pas dinsdag binnen in het noorden. Toch is het niet flat. In het zuidwesten is het zeker niet flat, want de wind uit het noordoosten neemt zelfs weer toe in de loop van de dag. En is meer noordoost dan ono op zee. Klein nadeel is dan wel meteen weer die choppy condities die je in Zeeland en België kunt verwachten. Maar het tij zit wel gunstig, aan het einde van de dag. Nadat de wind haar werk gedaan heeft.

Dinsdag 20 maart 2018
Dinsdag komt de swell uit het noorden vol binnen. In de ochtend al, hoewel dan niet overal het juist getij is te vinden. Dat is wel weer nodig, want de stroming in combinatie met de noordelijke wind zorgt voor stroming uit het noorden. Vooral in de ochtend is de wind nog vrij krachtig. Tegen het middaguur zal het net na het koufront ineens minder hard waaien en ook iets meer noordoostelijk. Goed dus voor de spots die dan al side-offshore zijn en werken met laagwater. Tijdens het hoogwater eind van de middag, draait de wind toch weer naar noord en neemt weer iets toe dankzij het zonnige weer. Misschien wel de eerste dag dat de thermische wind weer een rol gaat spelen. Het water is zo’n 3 graden terwijl de zon de temperatuur aan de grond al snel doet oplopen naar +10.

Woensdag 21 maart 2018
Woensdag draait de wind naar het noordwesten, maar zal niet verder toenemen. De swell vanuit de Noordzee ontstaan neemt af, terwijl de swell uit de Noorse Zee bij Spitsbergen juist op woensdag de Nederlandse kust pas bereikt. Voor België zijn de periodes te hoog en is het niet echt fijn surfen. In N-H en Z-H is het prima te doen als de getijden maar juist vallen. Dat kan mogelijk in de vroege ochtend en anders late middag / vroege avond.

Lange Termijn:
Zelfs donderdag is er nog kans op iets van een verre golf met lage periode. De wind is mogelijk nog gunstiger dan woensdag en offshore zuidelijk. Eigenlijk is het nog wel behoorlijk onzeker, want sommige modellen berekenen voor donderdag en vrijdag een vrij krachtige west of zuidwest. Die brengen in de regel niet al te beste of hoge golven, maar wel meteen een flink zachter weertype. Daar is ook iets voor te zeggen. Na vrijdag waarschijnlijk weer rustiger weer, hoewel er in de pluim 25% kans is op het aanhouden van deze westelijke stroming die donderdag of vrijdag tijdelijk het weerbeeld bepaald.

Zondag: 6mm, cap 3mm schoentjes 8mm en hand 5mm.
Maandag : 6mm met schoen 8mm + hand 5mm, cap 3mm
Dinsdag : 6mm wetsuit, 7mm schoen, hand 4mm en cap 3mm
Woensdag: 5mm met schoen 6mm + hand 4mm en cap 2mm

Gegevens bijgewerkt: 22:00 uur.