Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl Surfweer Dinsdag 3 Mei 2016

Er staan golven! Het is maar een klein beetje, want de swell komt van een niet al te harde wind die dichtbij op de kust stond. Beter iets dan niets zullen we maar zeggen, want na vandaag breekt de bekende flatness van de lage landen aan. De beste momenten om nog een nat pak te halen zijn in de ochtend als het tij binnenkomt overal. Al snel wordt het te hoogwater en neemt de wind toe, omdat er dan ook opklaringen boven land voorkomen. Een typisch geval van zeewind in het voorjaar, omdat de zee nog koud is en het land heel snel opwarmt onder de hoogstaande zon. Helaas wil deze wind de golfhoogte niet verder opstuwen, omdat het alleen langs de kust harder waait. Op zee neemt de wind juist af. Als eerste gebeurt dat in Belgiƫ en Zeeland gedurende de tweede helft van de middag. Echter komt de windafname daar niet meer op het juiste moment, want hoogwater zal het niet voor een tweede keer worden.

In Noord-Holland en Zuid-Holland neemt de wind later af en kan het dinsdagavond nog gaan uitcleanen. Erg klein is het dat inmiddels wel, maar op een longboard zou het te doen moeten zijn. Het langst blijft de wind actief in het noordwesten. Daar zit wel het getij mee en komen de golfbrekers mooi boven water te liggen later op de avond. Altijd handig als je je longboard en jezelf heel wilt houden. Heel veel stroming staat er dinsdag overigens niet. Het was afgelopen weekend halve maan en drie dagen na halve maan staat er altijd de minste stroming van het tij. Natuurlijk is de invloed van wind en golven veel groter dan het tij als deze parallel aan de kust staan. Dat is zowel bij de wind- als de golfrichting dinsdag niet het geval. Je kunt dus de hele dag prima surfen als je die golfbrekertjes een beetje in de gaten blijft houden. Jammer genoeg zijn er niet heel veel spots in Nederland meer met golfbrekers. In Belgiƫ zijn er nog wel veel en hopelijk laten ze die in de toekomst ook nog gewoon liggen. Het zorgt altijd voor minder stroming met harde wind van rechts, maar vooral van links (wind uit zuidwest). De bekende paalhoofden in Zeeland zorgen voor hetzelfde effect. En ze zijn nog mooi ook.

Over het surfweer na dinsdag valt niet zoveel te melden. Woensdag zou het voor de beginners nog aangenaam kunnen zijn met windstil weer en golfjes van 10 tot 15 centimeter hoog. Donderdag is het meest flat en ook vrijdag is het flat. In het weekend wordt zomers weer verwacht. Meestal of eigenlijk altijd, zijn er dan geen golven te bekennen in de lage landen. Het gebied aan de zuidelijke Noordzee maakt haar naam waar voor een keer.


32 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 17:35 uur.