Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Zaterdag 27 September Surfweer bericht

De swell bouwt langzaam op en vanochtend was het in het zuiden nog niet veel, maar kon er in Noord-Holland al prima gelongboard worden. Het meest gunstige daarbij was het totaal ontbreken van enige vorm van wind waardoor de golven mooi clean waren. De komende dagen blijft dat zo en telkens is er kans op een nieuwe swellpush die het met dit aangename weer heerlijk surfen maakt. De frustratie dat de swell de ene keer te vroeg en dan weer te laat komt is begrijpelijk. Daarom wordt er in de surf-sms altijd aangegeven binnen welk tijdvak een nieuwe swell aankomt. Dat was deze ochtend zeker niet het geval dus mocht je voor niets zijn gereden, dan is dat de volgende keer eenvoudig op te lossen met een abonnementje op de surfweer-sms (goedkoper dan een paar liter benzine).

Het is vandaag drie dagen na nieuwe maan en dat betekent springtij eb en vloed. De swell op de A12 boei is vanochtend vroeg gaan groeien en hopelijk ook op tijd voor het springtij in Zeeland. Elders is dat zeker het geval getuige de webcams en foto’s die rondgaan op facebook en internet. Springtij betekent ook dat het water extra hoog komt en er aan het einde van de vloed bijna geen enkele golf meer is te vinden. Dat was vanochtend Zuid-Holland het geval, want hoogwater viel daar rond zonsopkomst. Niet overal heb je van die direct op de kant brekende golven en uiteraard zijn er altijd een paar uitzonderingen te vinden.

Maandag en dinsdag verlopen eveneens niet helemaal 100% flat. Er komt weer een nieuwe swell aan met weer een andere periode en richting. Dit maakt het wel zeer lastig om een forecast te geven. Het mooist is natuurlijk als je gewoon aan zee woont en de hele dag vanuit je raam naar de golven kan turen. Handig hierbij is dan in ieder geval dit, deze dagen. Als laatste nog even een toevoeging voor in het water dat zowel van toepassing is voor de oudere als jongere surfers: check it out hier!


59 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 12:00 uur.