Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl Het Surfweer van Dinsdag 28 juli 2015

Wel of geen nieuw weerbericht posten. Dat is altijd de vraag na afloop van een goede reeks surfdagen. Met een nieuwe post verdwijnen alle sicke foto’s en video’s uit het zicht. Gelukkig is er juist nu een goede reden om toch een nieuw report te schrijven. Er komen namelijk nog een aantal van dit soort ongekende zomerdagen later deze week. Zorg maar alvast voor een goede leash, want de hevige spoelbeurten zullen niet te zijn vermijden donderdag en vrijdag. Voor het zo ver is, kan er natuurlijk vandaag ook al gespoeld en gespeeld worden in hoge golven. Er staat alleen ook wel veel wind. Die is west tot zuidwestelijk van richting en komt in België/Zeeland dus sideshore van zee. In het noorden komt de wind meer recht uit zee, waardoor de golven daar rommeliger zijn. De beste papieren zijn dus voor het zuiden, iets wat de hele maand Juli wel het geval blijkt te zijn. Ook woensdag is dat wederom het geval.

De wind is woensdag ochtend eerst nog zuidwestelijk, maar draait steeds meer westelijk om uiteindelijk westnoordwest te worden. Dat geeft dus een serieus aanlandige klotsbak op de stranden in het midden en noorden. In de middag is de wind daarbij nog goed hard, windkracht 6 tot 7 in de kop van Noord-Holland. De verschillend zijn groot, want rond hetzelfde tijdstip waait het in het zuiden slecht 3-5 beaufort. Aan het einde van de avond gaat de wind er zelfs helemaal uit. Waar hadden we dat eerder al gezien? De meeste swell komt uiteraard ook nadat de wind het heftigst was, dus na de middag richting avond. En eerlijk gezegd komt de meeste swell zelfs pas donderdag, omdat het bovenin de Noordzee nog harder waait uit het noorden. Het is donderdag nog wel steeds onshore en dat maakt de surf in het noordwesten nog steeds chaotisch. In het zuiden wordt het al wel snel clean later op de ochtend.

Vrijdag is het overal clean met de beste momenten in het noorden later op de dagen en de beste momenten in het zuiden juist vroeg op de dag. De wind draait in het zuiden vrijdagavond naar noordoost, waardoor het cleanste er alweer vanaf is. Dit heeft te maken met het hogedrukgebied dat zich vanaf vrijdag voor een week lang zal opbouwen boven Europa. In het weekend zullen we het dus moeten doen met de restjes van de swell van vrijdag. Het is daarbij wel heel erg lekker weer voor een of twee weken achtereen. Weinig surf en dit deel van de zomer is de Atlantic aan zet. Goede vooruitzichten voor wie dan naar Frankrijk/Spanje gaan of nog verder zuidelijk.  Bij ons is het wachten op de volgende zomerstorm, die waarschijnlijk pas tegen de herfst gaat komen. Maar zeker weten doen we het nooit. De vorige zomerstorm zat ook maar een paar dagen van te voren in de kaarten. Hulde aan het GFS model welke dit het eerst en het best wist te berekenen!


Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 24:35 uur.