Webcams
Vooruitzichten Surfweer.nl

Het Surfweer van vrijdag 31 oktober 2014

De laatste dagen van oktober strijken voorbij op een zo goed als platgestreken Noordzee. De oorzaak hiervan is het grote lagedrukgebied bij IJsland dat zodanig van omvang is dat het zachte lucht uit tropische streken onze kant op blaast. Meer details hierover lees je op het windgedeelte van deze site, te vinden onder www.surfweer.nl/wind/.

Voor de golven is deze wind uit het zuiden niet echt bevorderlijk. We zien op de boeien bovenin de Noordzee een toename van swell uit het noorden afkomstig van een tweede depressie, boven Noorwegen gelegen. De windtoename blokkeert een goede doorgang naar onze kust, maar natuurlijk komt er zo een keer in het uur toch een golfje voorbij die te surfen lijkt. Zoals te zien op de webcam heb je dan met zo’n soort gereedschap nog het meeste lol. Verder verlopen de donderdag en vrijdag zo goed als compleet flat. Wel staat er vrijdag duidelijk meer wind uit het zuiden met op Texel een goede windkracht 4. Dat hier geen golven vandaag komen is alleen wel duidelijk.

Harder waaien gaat het in de nacht naar zaterdag. Volgens de laatste berekeningen staat er zaterdagochtend een windkracht 6 uit ZZW op zee en langs de noordwestkust. Deze wind is het gevolg van het snel dichterbij komen van het koufront van die depressie bij IJsland. Overdag zal echter de warme lucht het winnen en dit front op afstand houden. De wind neemt dan al heel snel af, maar wel zijn er dan natuurlijk een paar golven te vinden in het midden en noorden. De wind op zee draait eind van de ochtend naar zuidwest en met die windrichting worden de windgolven in ieder geval niet tegengehouden. Wel waait dan nog maar zo weinig dat de golfhoogte al snel inzakt.

Zondag komt er duidelijk (veel) meer wind. Het koufront is het in de nacht gelukt om over te steken en dat maakt de weg vrij voor alles wat er fronten en depressie op de oceaan klaar ligt. Het beloofd een spectaculair weekje te worden met op zondag en maandag een meest zuidelijk wind en dus golven in het midden en noorden. Medio volgende week gaat de stroming om en krijgt het zuiden juist de beste golven met wind uit het noorden. Zorg voor die tijd wel voor de juiste voorzorgsmaatregelen, want dat het weer uit een ander vaatje gaat tappen mag wel duidelijk zijn.


3 surf-reports vandaag
Vooruitzichten NOAA/NCEP

Gegevens bijgewerkt: 23:00 uur.